Yrityksille tulossa toimialasta riippumaton kustannustuki

Hallitus linjasi neuvottelussaan 13.5.2020, että yrityksille tulee toimialasta riippumaton kustannustuki. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Se kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin.

Uudella kustannustuella halutaan estää yritysten konkurssiaalto ja työpaikkojen menetykset. Tavoitteena on edesauttaa yritysten nopeaa toipumista koronakriisistä ja välttää lomautusten muuttuminen irtisanomisiksi.

Kustannustuen saamisen edellytyksenä on koronakriisistä aiheutunut liiketoiminnan heikentyminen. Tukea on alustavasti suunniteltu pk-yrityksille, eli yrityksille, joiden työntekijämäärä on maksimissaan 250. Tuki on tarkoitettu yrityksen kiinteisiin kuluihin ja vaikeasti sopeutettaviin palkkakustannuksiin. Tuen määrä olisi maksimissaan 200 000 € per yritys. Yrityksen saamat muut koronatuet, kuten ravintola-alan tuki, yksinyrittäjätuki tai ELYn ja Business Finlandin tuet otetaan huomioon vähentävästi kustannustukea määriteltäessä. Kaikki nämä edellämainitut tuen saamisen ehdot ja määritelmät ovat vielä vahvistamattomia ja nopeutetussa käsittelyssä Työ- ja elinoministeriössä sekä Valtiovarainministeriössä.

Tukea tullaan hakemaan suoraan sähköisesti Valtiokonttorista, mikä nopeuttaa tukihakemusten käsittelyä.

Lue TEMin tiedote kokonaisuudessaan >>